Oznámenie o úprave cukornatosti a kyselín v kampani 2024

mini logo ÚKSÚP

Vážení vinári, upozorňujeme na povinnosť vyplývajúcu zo zákona č.  313/2009 Z.  z., oznamovať ÚKSÚP obohacovanie a zvyšovanie alebo  znižovanie obsahu  kyselín iným spôsobom ako biologickým odbúraním.

Oznámenie o zvyšovaní obsahu prirodzeného alkoholu sa zasiela najmenej 48 hodín pred začatím zvyšovania cukornatosti.   Oznámenie možno zaslať súhrnne najviac za 60 dní odo dňa uvedeného v   oznámení ako deň začatia zvyšovania obsahu prirodzeného alkoholu. Je zakázané dosládzať mušty určené na výrobu akostného vína s prívlastkom.

Oznámenie o úprave zvyškového cukru sa zasiela najmenej 48 hodín pred začatím úpravy zvyškového cukru.   Oznámenie možno zaslať súhrnne najviac za jeden kalendárny mesiac.

Oznámenie o zvyšovaní alebo znižovaní kyselín sa zasiela najmenej 48 hodín pred začatím úpravy kyslosti.  

Povolené spôsoby a hodnoty obohacovania,  zvyšovania a znižovania  kyselín sú stanovené v prílohe VIII  nariadenia  Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013. Celkové obohatenie nesmie presiahnuť 3,4 kg/hl (čo zodpovedá zvýšeniu  obsahu prirodzeného alkoholu o max. 2 obj. %) a vo vinohradníckej  oblasti Tokaj nesmie presiahnuť 2,5 kg/hl (čo zodpovedá zvýšeniu obsahu  prirodzeného alkoholu o max. 1,5 obj. %). Procesy obohacovania nesmú  zvyšovať celkový obsah alkoholu v objemových percentách čerstvého  hrozna, hroznového muštu, kvasiaceho hroznového muštu, ešte kvasiaceho  mladého vína ani vína na viac ako 12 % obj. a vo vinohradníckej oblasti  Tokaj na viac ako 12,5 % obj. Zvyšovanie obsahu kyselín sa môže  vykonávať najviac do 4 g/l vyjadrených ako kyselina vínna. Znižovanie  obsahu kyselín vo víne sa môže vykonávať najviac do 1 g/l vyjadreného  ako kyselina vínna.

Oznámenia o úprave cukornatosti a kyselín sa podávajú elektronicky  v  novom informačnom  systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR).   Elektronické služby sú dostupné na webovej adrese: https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register vinárov. Všetky návody pre IS CÚR sú sprístupnené na webovej stránke: https://www.uksup.sk/navody-pre-is-cur a tiež aj na stránke každej elektronickej služby.

Kontakt: 

Róbert Borský
Odbor vinohradníctva, vinárstva a ovocných sadov
t. č.: +421 2 59 880 209
email: robert.borsky@uksup.sk