Vinárske produkty, ktoré podliehajú certifikácii, možno uvádzať na trh, iba ak získali certifikát. Certifikáciu vín pred ich uvedením na trh vykonáva Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky v Bratislave (ÚKSÚP).

Povinnej certifikácii podliehajú podľa zákona o vinohradníctve a vinárstve č. 313/2009 Z. z. vinárske produkty, ktoré boli vyrobené výlučne z hrozna muštových odrôd podľa aktuálnej Listiny registrovaných odrôd alebo z muštových odrôd uvedených v špecifikáciách pre chránené označenie, dopestovaného na vinohradníckych plochách na území Slovenskej republiky a ktorých výroba ako aj fľašovanie sa uskutočnilo v Slovenskom vinohradníckom regióne a to:

  • víno s chráneným zemepisným označením - Sloven/-ská, -ské, -ský,
  • víno s chráneným zemepisným označením - tradičný výraz regionálne víno,
  • víno s chráneným označením pôvodu - Južnosloven/-ská, -ské, -ský, Karpatská Perla, Malokarpat/-ská, -ské, -ský, Nitrian/-ska, -ske, sky, Skalický rubín, Stredosloven/-ská, -ské, -ský, vinohradnícka oblasť Tokaj, TOKAJSKÉ VÍNO zo slovenskej oblasti a Východosloven/-ská, -ské, -ský,
  • víno s chráneným označením pôvodu - tradičný výraz akostné víno (odrodové, značkové),
  • víno s chráneným označením pôvodu - tradičný výraz akostné víno (odrodové, značkové) s prívlastkom (kabinetné, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, hrozienkový výber, cibébový výber, botrytický výber, ľadové víno a slamové víno),
  • víno s chráneným označením pôvodu - tradičný výraz pestovateľský sekt,
  • víno s chráneným označením pôvodu - tradičný výraz sekt vinohradníckej oblasti - sekt V.O.,
  • víno s chráneným označením pôvodu - tradičné výrazy Tokajské samorodné víno - suché a sladké, Tokajský výber 3-putňový až 6-putňový, Tokajský mášláš, Tokajský forditáš, Tokajská výberová esencia, Tokajská esencia, Tokajský Furmint, Tokajská Lipovina a Tokajský Muškát,
  • víno s chráneným označením pôvodu - tradičné pojmy panenská úroda, mladé víno a archívne víno.

Certifikácia vína zahŕňa podľa čl. 19 vykonávacieho nariadenia (EÚ) 2019/34:

Žiadateľ (registrovaný vinár) je povinný:

  • podať žiadosť o certifikáciu vína a pridelenie štátneho kontrolného čísla (ŠKČ) v informačnom systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR),
  • nahrať osvedčenie o hrozne ako prílohu elektronickej žiadosti o certifikáciu vína s prívlastkom a tokajského vína,
  • nahrať kúpno-predajnú zmluvu alebo dodací list alebo faktúra o kúpe osvedčeného hrozna resp. vína ako prílohu elektronickej žiadosti o certifikáciu vína s prívlastkom alebo tokajského vína, keď bolo hrozno osvedčené pre iného spracovateľa ako je žiadateľ o certifikáciu vína s prívlastkom alebo tokajského vína,
  • nahrať písomný súhlas príslušnej cirkvi ako prílohou elektronickej žiadosti o certifikáciu liturgického vína alebo omšového vína,
  • nahrať osvedčenia o registrácii vinohradu ako prílohu elektronickej žiadosti o certifikáciu vína s označením panenská úroda. Víno s označením panenská úroda pochádza z prvej úrody vinohradu, za ktorú sa považuje zber hrozna uskutočnený v treťom, najneskôr však v štvrtom roku po výsadbe vinohradu,
  • dohodnúť si termín odberu alebo príjmu vzorky vína. Vinár si dohodne osobný príjem vzorky vína na pracovisku v Bratislave telefonicky alebo mailom minimálne 2 dni vopred, kontakt: + 421 2 59 880 209, mail: robert.borsky@uksup.sk,
  • predložiť priemernú vzorku odobratú zo skladovacej nádoby (za priemernú vzorku vína sa považuje aj vzorka vína odobratá cez vzorkovací kohút po zhomogenizovaní vína v skladovacej nádobe), vo fľašiach označených etiketou, ktorá obsahuje meno, priezvisko a miesto trvalého pobytu, ak je žiadateľ fyzická osoba, názov, sídlo, ak je žiadateľ právnická osoba, označenie vína (odroda alebo značka, kategória, číslo dávky), ročník vína, číslo skladovacej alebo prepravnej nádoby, obsah skladovacej alebo prepravnej nádoby v litroch spolu so žiadosťou o certifikáciu vína a pridelenie ŠKČ a povinnými prílohami. Po elektronickom odoslaní žiadosti v IS CÚR je vinárovi doručená do mailu notifikácia o podaní žiadosti s prílohou, ktorá obsahuje vyplnenú žiadosť, vinár žiadosť vytlačí, podpíše a predloží spolu s povinnými prílohami poverenému pracovníkovi ÚKSÚP pri odbere alebo príjme vzoriek vína,
  • predložiť pestovateľský sekt a sekt vinohradníckej oblasti – sekt V.O. vo fľašiach uzavretých zátkou hubovitého tvaru z korku alebo iného materiálu, ktorý môže prísť do styku s potravinami, prichytenou agrafou, prípadne zakrytou diskom a obalená fóliou, ktorá zakrýva celú zátku a celé hrdlo fľaše alebo jeho časť,
  • doručiť odobratú a označenú vzorku vína spolu so žiadosťou a povinnými prílohami na adresu pracoviska ÚKSÚP v Bratislave.

Upozorňujeme žiadateľov, že vzorky vína určené na chemickú  analýzu, musia byť pred doručením do akreditovaného laboratória označené  ÚKSÚP.

O certifikáciu vína s chráneným označením pôvodu „Skalický rubín” môže požiadať len vinár, ktorý má na území zemepisnej jednotky Skalica, Mokrý Háj, Popudinské Močidlany, Prietržka, Radošovce a Vrádište registrovanú prevádzku.

O certifikáciu vína s označením mladé víno môže požiadať vinár len v danom roku, v ktorom bol vykonaný zber hrozna, z ktorého bolo víno vyrobené.

O certifikáciu vína s označením archívne víno môže požiadať vinár najskôr 3 roky po roku, v ktorom bol vykonaný zber hrozna, z ktorého bolo víno vyrobené.

O certifikáciu tokajského vína môže požiadať len vinár, ktorý má na území zemepisnej jednotky Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa, Viničky registrovanú prevádzku.

O certifikáciu vína s označením Tokajské samorodné suché víno, Tokajské samorodné sladké víno, Tokajský mášláš a Tokajský forditáš môže požiadať vinár najskôr po dvoch rokoch vyzrievania vína, z toho aspoň jeden rok v drevenom sude.

O certifikáciu vína s označením Tokajský výber 3-putňový až 6-putňový , Tokajská výberová esencia a Tokajská esencia môže požiadať vinár najskôr po troch rokoch vyzrievania vína, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.

Odo dňa podania žiadosti a predloženia jeho vzoriek, žiadateľ nesmie s vínom manipulovať okrem ošetrenia vína. Po predložení žiadosti ÚKSÚP vinárske produkty preskúša a do 30 dní od prijatia žiadosti vydá certifikát alebo oznámi žiadateľovi dôvod neudelenia certifikátu. ÚKSÚP doručuje v zmysle zákona č. 305/2013 Z. z. certifikát alebo rozhodnutie do elektronickej schránky. Kópia certifikátu sa zasiela Štátnej veterinárnej a potravinovej správe v Bratislave.

Certifikácia vína sa vykonáva za úhradu podľa platného cenníka. Faktúra za certifikáciu vína sa vystaví na základe podkladov zo žiadosti po vydaní certifikátu alebo oznámení dôvodu neudelenia certifikátu. ÚKSÚP doručuje v zmysle zákona č. 305/2013 Z. z. faktúru do elektronickej schránky

ÚKSÚP odníme certifikát, ak sa preukáže, že víno nespĺňa požiadavky certifikácie, alebo sa dodatočne preukáže, že údaje poskytnuté na účel certifikácie sú nepravdivé alebo zavádzajúce.

Vinárske produkty certifikované od 1.6.2025 do 31.12.2025 sú uverejnené na odkaze  Certifikované vinárske produkty VI. - XII.2025.

Kontakty:

Odber vína na certifikáciu:

ÚKSÚP, Nitrianska 113, 940 67 Nové Zámky

Ing. Ľudovít Tóth
tel: + 421 35 64 28 553
mobil: + 421 915 951 070
e-mail: ludovit.toth@uksup.sk

ÚKSÚP, Partizánska 17, 984 01 Lučenec

Ing. Štefan Bodnár
mobil: + 421 918 599 900
e-mail: stefan.bodnar@uksup.sk

ÚKSÚP, Sama Chalúpku 18, 071 01 Michalovce

Ing. Martin Podžuban
tel: + 421 56 68 86 013
mobil: + 421 905 560 189
e-mail: martin.podzuban@uksup.sk

Po uskutočnení odberu, žiadateľ na svoje náklady doručí vzorky vína určeného na certifikáciu spolu s určenými dokladmi na adresu ÚKSÚP-u v Bratislave.

Príjem vína na certifikáciu:

ÚKSÚP, Matúškova 21, 833 16 Bratislava

Ľubica Hájeková, Róbert Borský 
tel: +421 2 59 880 209
e-mail: lubica.hajekova@.uksup.sk;robert.borsky@uksup.sk 

Vydávanie certifikátov:

ÚKSÚP, Matúškova 21, 833 16 Bratislava

RNDr. Jarmila Švancarová Laštincová, PhD.
tel.: + 421 2 59 880 292
e-mail: jarmila.lastincova@uksup.sk

Fakturácia:

ÚKSÚP, Matúškova 21, 833 16 Bratislava

Helena Bališová
tel.: + 421 2 59 880 227
e-mail: vino@uksup.sk

Dokumenty na stiahnutie: